Oikeudenmukaisuus vahvistaa demokratiaa

Suomi on vahva demokratia, jonka eduskunta ja muu hallinto on pysynyt toimintakykyisenä myös pandemian aiheuttamien poikkeusolojen aikana. Silti meidänkin järjestelmämme on haavoittuvainen ja altis häiriöille, eikä asian suhteen ole syytä olla sinisilmäinen. Demokratia on puolustettava aina.

Toisen vahvana pidetyn demokratian, USA:n, viime viikkojen tapahtumat herättävät voimakkaita tunteita. Donald Trumpista tuli kaikkien katastrofien jälkeen presidentti, joka oli valmis tuhoamaan maansa demokratian vallanhimossaan. 

Mitään mahdollisuutta vaalituloksen välttämiseen ei tietenkään ollut, mutta 4 vuoden päättyminen väkivaltaan yllyttämiseen valheilla ja vihalla on surullista. Kysymys on, kuten Joe Bidenkin totesi, terrorismista, johon Trump on kannattajiaan lietsonut.

Lopulta Trump hylkäsi aiemmin rakastamansa kannattajat tuomiten heidät rikollisiksi, jotka on saatettava vastuuseen.

Jotkut ihmettelevät, miksi Amerikan vaaleja ja tapahtumia seurataan niin tarkasti Suomessa. Mitä merkitystä amerikkalaisella politiikalla on meille?

Usein jää huomaamatta, että kansallis-konservatiiviset liikkeet ovat ristiriitaisuudesta huolimatta hyvin kansainvälisiä.

Trumpin presidenttiyden eteen ison työn viha- ja valeuutissivustollaan tehnyt Steve Bannon esimerkiksi on tukenut useita eurooppalaisia oikeistopopulistipuolueita ja kiertänyt Eurooppaa yhteistyökumppaneita keräämässä. 

Suomestakin löytyy Trumpin toimintatapojen ja politiikan ihailijoita, jotka ottavat esimerkkiä toimintaansa rapakon takaa. Myös meillä tapahtuu jatkuvasti vihan ja valheiden viljelyä, jolla ihmiset asetetaan toisiaan vastaan. Tätä näkyy jo eduskunnassakin.

Toimintatavat noudattavat kansainvälisiä kaavoja. Suomessa levitetyt salaliittoteoriat ovat huonoja käännöksiä ulkomaisista salaliittoteorioista. 

Suomessa salaliitot eivät ole vielä levinneet Amerikan tavoin, mutta poliittista väkivaltaa meilläkin on ja sitä ovat toteuttaneet tähän samaan konservatiiviseen fundamentalismiin kuuluvat liikkeet.

Toinen ristiriita heidän toiminnassaan on, että maahanmuutto ja radikaali islam ovat heidän suurimpia uhkiaan, mutta poliittisissa tavoitteissa on paljon samaa demokratian, oikeusvaltion ja tasa-arvon kyseenalaistavaa sisältöä.

Näennäisestä vastakkaisuudestaan huolimatta konservatiiviset fundamentalistit ovat yllättävän lähellä riippumatta siitä, onko kyse kansallisaatteesta vai uskonnosta.

Tätä kaikkea vastaan on tärkeää toimia. Valheille ja vihalle ei pidä antaa tilaa, vaan siitä on asetettava vastuuseen, oli tekijä kuka tahansa. Esimerkiksi kansanedustajien syytesuoja on syytä poistaa ainakin viharikosten ja ihmisoikeusloukkausten osalta. On myös pohdittava ministerien ja kansanedustajien syyttämisluvan siirtämistä pois eduskunnalta, kuten puhemies Vehviläinen on esittänyt.

Meiltä kaikilta tarvitaan aktiivisuutta. Korjataan väärät väitteet. Puututaan vihan lietsontaan. Toimitaan sen puolesta, ettei kukaan joudu elämässään niin epätoivoiseen tilanteeseen, että syntipukki on haettava muista ihmisryhmistä. Toimittajilta toivon tiukkoja lisäkysyksiä, kun poliitikko väistää vaikean kysymyksen.

Tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta on myös kaikille turvallisin ja demokratian kannalta kestävin, muttei itsestäänselvä.

Tämän pitää olla kaikkia päätöksentekijöitä ohjaava periaate

Matias Mäkynen

SDP:n kansanedustaja Vaasasta

Ilkka-Pohjalainen 10.1.2021